Wat zijn de huismiddeltjes tegen een slechte adem uit de mond?

Slechte adem uit de mond, ook wel halitose genoemd, is een buitengewoon gênante aandoening. Zijn er effectieve huismiddeltjes om dit probleem aan te pakken? Bekijk ons ​​advies en u weet zeker dat niemand tijdens het gesprek bij u weg gaat.

Zelfs als u af en toe last heeft van een slechte adem, is het de moeite waard om de oorzaken en huismiddeltjes te kennen die u kunnen helpen om de onaangename geur uit uw mond te verwijderen. Ontdek welke van de beschikbare natuurlijke producten effectief zullen zijn in de strijd tegen halitose.

Zeker, u moet de onaangename geur niet onderschatten, want het duidt vaak op onregelmatigheden, zowel in het functioneren van het lichaam als in de tot nu toe gebruikte mondhygiëne.

dentolan

Dentolan – de nummer 1 voor een frisse adem!

☑️ Het is nummer 1 voor mensen met een slechte adem
☑️ Bevordert de spijsvertering en darmcomfort
☑️ Beschermt cellen tegen oxidatieve stress
☑️ Ondersteunt de werking van het spijsverteringskanaal

Halitose – wat is het?

Halitose, of slechte adem uit de mond, is een van de meest gemelde problemen in tandartspraktijken, naast cariës en parodontitis. Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.

Onderzoekers onderscheiden twee soorten halitose, afhankelijk van wat de reden is voor het verschijnen van een onaangename geur die uit de mond komt. Dit zijn: fysiologische halitose en pathologische halitose. [1]

De bronnen van fysiologische halitose zijn: onjuiste voeding en onjuiste mondhygiëne.

Pathologische halitose daarentegen verschijnt als de oorzaak of gevolg van bepaalde ziekten.

Wat veroorzaakt een slechte adem en hoe komt u er vanaf?

Er zijn veel oorzaken van een slechte adem. Ze kunnen afzonderlijk of gezamenlijk een onaangename geur veroorzaken.

Hieronder presenteren we de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken van halitose.

1. Slecht of niet systematisch gereinigde tanden en tong.

Dit probleem treft heel vaak mensen die een beugel dragen. Als de tanden slecht worden schoongemaakt, hopen zich bacteriën op die vluchtige zwavelverbindingen produceren. Het zijn deze verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de slechte geur.

2. Een grote hoeveelheid tandsteen, die ontstekingen en parodontitis veroorzaakt: gingivitis, parodontitis of de vorming van parodontale pockets.

3. Mechanische schade aan slijmvliezen en tandvlees als gevolg van een verkeerde keuze van de prothese of malocclusie.

4. Veranderingen in de mondholte, zoals zweren, aften, mycose, abcessen op het tandvlees en op de tong.

5. KNO-ziekten: purulente tonsillitis, chronische sinusitis, afwijking van het neustussenschot, aanwezigheid van een vreemd lichaam in de neus.

6. Onjuiste eetgewoonten, met name de systematische consumptie van producten die een onaangename geur of gisting in het spijsverteringsstelsel veroorzaken.

7. Overmatige droge mond als gevolg van ziekten van de speekselklieren.

8. Het nemen van bepaalde medicijnen die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van speekselvloed.

9. Orale kankers.

10. Diabetische complicaties.

11. Sommige ziekten van het spijsverteringsstelsel.

U heeft al over de oorzaken van een slechte adem geleerd, dus nu vraag u zich waarschijnlijk af hoe u er effectief vanaf kunt komen.

Als de oorzaak van de problemen een slechte mondhygiëne is, is het eerste dat u moet doen, het leren hoe u uw tanden en tong goed kunt poetsen. Dat laatste vergeten we vaak en richten we ons alleen op de tanden.

Denk er ook aan om dagelijks flosdraad en mondwater te gebruiken. Zorg natuurlijk ook voor een grondigere reiniging.

Natuurlijke producten tegen een slechte adem

Wanneer de oorzaak van halitose eerder pathologisch dan fysiologisch is, kunt u huismiddeltjes gebruiken om een ​​slechte adem te bestrijden. Richtt u vooral op uw dagelijkse voeding en meer specifiek op natuurlijke voedingsproducten.

Kruiden en drankjes die speciaal worden aanbevolen om uw adem fris te houden:

 • natuurlijk water
 • salie
 • tijm
 • munt
 • kefir
 • natuurlijke yoghurt
 • zure melk
 • groene thee

U moet alleen onthouden dat het niet altijd aan te raden is om munt te consumeren als u maagproblemen heeft, omdat dit de symptomen van de ziekte kan verergeren en een brandend gevoel in de maag kan veroorzaken.

Onder de aanbevolen voedingsproducten, en meer specifiek groenten, wordt peterselie het vaakst genoemd. U kunt het aan alle gerechten en soepen toevoegen. Het bevat veel chlorofyl, dat met vluchtige zwavelverbindingen reageert en de onaangename geur neutraliseert. [2]

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om cocktails met perzik , mango of wortel te drinken. Dit zijn groenten en fruit die zeer effectief blijken te zijn in het bestrijden van de nare geur uit de mond.

Groene thee is rijk aan polyfenolen die antibacteriële eigenschappen hebben. Om deze reden vermindert het de ophoping van aërobe bacteriën die een slecht effect op de mondholte hebben. [3] Door groene thee-infusie te drinken, implementeert u de preventie van tandvleesaandoeningen, evenals vele andere ziekten.

Bovenstaande natuurlike yoghurt bevat melkzuurbacteriën die de conditie van de microflora in het spijsverteringskanaal verbeteren. [4] Zo’n probioticum bevat veel gunstige microben voor de gezondheid en beschermt het lichaam tegen bacteriën die schadelijk voor de mondholte zijn.

Naast groene thee wordt ook gemberthee aanbevolen, omdat de essentiële oliën die erin zitten de slechte geur elimineren. Ze hebben ook een desinfecterend karakter.

Onder de kruiden wordt kaneel aanbevolen. De samenstelling omvat kaneelaldehyde, dat het aantal bacteriën vermindert dat verantwoordelijk is voor het verschijnen van een onaangename geur. U kunt dus doorgaan met het bereiden van een zelfgemaakte mondspoeling op basis van kaneel en goede resultaten verwachten.

U kunt ook uw mond met citroensap spoelen. Dit is een goede manier om uw adem te verfrissen, omdat de citrusvrucht de aanmaak van speeksel stimuleert en tegelijkertijd de mond van voedselresten reinigt. Vitamine C heeft ook een profylactische werking, omdat het het lichaam tegen de opeenhoping van schadelijke bacteriën beschermt.

Een interessant feit is dat hoewel het drinken van koffie niet wordt aanbevolen in het geval van halitose, het voorzichtig kauwen van de korrels de zure smaak die uit de maag komt neutraliseert.

Waarom is het zo belangrijk om gehydrateerd te blijven als u een slechte adem bestrijdt?

Te weinig speeksel hebben is een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem. Daarom, wanneer u besluit om slechte geur te bestrijden, moet het drinken van water en gehydrateerd blijven uw topprioriteit zijn.

De juiste hoeveelheid speeksel leidt tot:

 • bevochtigen van het mondslijmvlies
 • handhaven van de juiste pH in de mondholte
 • het verwijderen van voedselresten tussen de tanden
 • de hoeveelheid bacteriën verminderen die tandbederf en andere orale infecties veroorzaken

Slechte adem en maagklachten

In sommige gevallen is de onaangename geur die uit de mond komt te wijten aan maagproblemen, en meer specifiek aan ziekten die zich in de verdere delen van het spijsverteringskanaal ontwikkelen. Dan zijn er schadelijke processen in de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm of darmen die een slechte adem veroorzaken.

Ziekten van het spijsverteringsstelsel die een slechte geur uit de mond veroorzaken, zijn:

 • slokdarm hernia
 • maag- of twaalfvingerige darm-zweren
 • cirrose
 • gastro-intestinale reflux
 • Helicobacter pylori-infectie

Welk voedsel moet u vermijden als u een slechte adem heeft ?

Nu weet u wat u moet eten als u een slechte adem heeft. Het is echter niet minder belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of zelfs volledig van het menu te verwijderen.

Producten die bij halitose niet gegeten mogen worden:

 • kaas
 • ui
 • koffie
 • alcohol
 • salami’s
 • peperoni

Op het moment dat u stopt met het gebruik van deze producten zal de geur uit uw mond aangenamer worden.

Preventie, d.w.z. de strijd tegen een slechte adem

Huismiddeltjes voor slechte adem zijn effectief, vooral als u tegelijkertijd preventie toepast. In dit geval is het een regelmatige en grondige mondhygiëne.

Poets uw tanden drie keer per dag om te voorkomen dat rottende bacteriën zich erop nestelen. Een goede mondhygiëne moet gebaseerd zijn op het verwijderen van voedseldeeltjes en tandplak van zowel de voortanden- als de kiezen. Sla bij het poetsen de ruimte tussen uw tanden en tong natuurlijk niet over.

Vergeet ook niet om regelmatig uw tandarts te bezoeken. Door regelmatig tandsteen te verwijderen, in combinatie met reinigen, kunt u zelfs extreem harde tandafzettingen verwijderen en bacteriën die schadelijk zijn voor de mondholte elimineren. Zo wordt het risico op cariës en ontstekingen verminderd. En het zijn deze twee ziekten die heel vaak de geur beïnvloeden die uit de mond komt.

Huismiddeltjes tegen slechte adem uit de mond – samenvatting

Een slechte adem is een zeer gênante aandoening. Meestal is het het gevolg van onjuiste, alledaagse gewoonten, d.w.z. het eten van verkeerd voedsel of onvoldoende zorg voor mondhygiëne.

Door huismiddeltjes te gebruiken, kunt u uw mond aangenamer laten ruiken. Denk er allereerst aan om natuurlijke producten te drinken en te eten die bevorderlijk zijn voor de goede werking van het spijsverteringsstelsel.

Regelmatige bezoeken van de tandarts moeten ook uw gewoonte worden, om te profiteren van behandelingen die een deel van de tandheelkunde uitmaken.

Als u zich ondanks het veranderen van uw gewoonten echter nog steeds ongemakkelijk voelt vanwege de onaangename geur, overweeg dan om naar een dokter te gaan, omdat het kan blijken dat de oorzaak van de slechte geur een ziekte van het spijsverteringsstelsel is.


Bronnenlijst

 1. Ortiz V., Filippi A., Halitosis, Monogr Oral Sci. 2021;29:195-200.
 2. Serling M.E., Control of body and breath odors with chlorophyll fractions, Vet. Med. 1950 Jul;45(7):291-2.
 3. Narotzki B., Reznick AZ, Aizenbud D., Levy Y., Green tea: a promising natural product in oral health, Arch Oral Biol. 2012 May;57(5):429-35.
 4. Seminario-Amez M., López-López J., Estrugo-Devesa A., Ayuso-Montero R., Jané-Salas E., Probiotics and oral health: A systematic review, Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2017 May 1;22(3):e282-e288.

Vergelijkbare berichten