dieet bij een hoog cholesterolgehalte

Dieet bij een hoog cholesterolgehalte – hoe kan men cholesterol zonder medicijnen verlagen?

Een hoog cholesterol is een veelvoorkomend probleem. Gelukkig kan het in veel gevallen worden verminderd door alleen een dieet, zonder dat er medicijnen nodig zijn. Welke regels moet u volgen om voor uw gezondheid te zorgen?

Wat is verhoogd cholesterol?

Verhoogd cholesterol is een aandoening die niet alleen ouderen en zwaarlijvigen treft – het komt steeds vaker voor bij jonge mensen en mensen met een normaal lichaamsgewicht.

Het is de moeite waard om te weten dat cholesterol zelf een belangrijke en noodzakelijke stof is die de synthese van vitamine D3 en hormonen ondersteunt en de immuniteit versterkt.

Te veel LDL-cholesterol is schadelijk – de “slechte” vorm in de vorm van lipoproteïnen met een lage dichtheid.

Het vormt een grote bedreiging voor de gezondheid omdat het de werking van het cardiovasculaire systeem negatief beïnvloedt. [1]

Dit komt omdat LDL de wanden van bloedvaten binnendringt, hun lumen vermindert en ook het risico op bloedstolsels verhoogt.

Het is de belangrijkste oorzaak van de ontwikkeling van atherosclerose, het kan ook tot een hartaanval en beroerte leiden.

Het cholesterolgehalte kan met een bloedtest worden gecontroleerd. Zogenaamde lipidenprofiel beoordeelt de hoeveelheid van:

 • HDL – “goed” cholesterol [2]
 • LDL – “slechte” cholesterol
 • triglyceriden

In de meeste gevallen is de beste manier om de testresultaten te verbeteren door uw dieet in een gezonder dieet te veranderen.

De arts kan ook besluiten medicijnen voor te schrijven, maar ook dan is het de moeite waard om voor een gezonder voedingspatroon te zorgen.

lipid control plus

Verlaag uw cholesterol op natuurlijke wijze met Lipid Control Plus

☑️ Ze helpen om een normaal cholesterolgehalte te behouden
☑️ Ze ondersteunen de werking van de lever
☑️ Ondersteuning van de gezondheid van het hart
☑️ Ze voorkomen de ophoping van vetten

Dieet bij verhoogd cholesterol

Hoe moet een dieet bij een hoog cholesterol eruit zien?

Allereerst is het de moeite waard om te weten dat een verhoging van het LDL-niveau meestal wordt veroorzaakt door een teveel aan verzadigde vetzuren en transvetten in de voedselinname.

Mensen met een hoog cholesterolgehalte moeten daarom speciale aandacht besteden aan de producten die ze eten – het is de moeite waard om u op weinig bewerkt voedsel te concentreren en alleen gezonde, waardevolle bronnen van eiwitten, vetten en koolhydraten te kiezen.

Het beste is om regelmatig naar producten te grijpen die veel onverzadigde vetzuren bevatten – denk hierbij bijvoorbeeld aan vette zeevis, olijfolie, avocado’s, zaden en noten.

Onverzadigde vetzuren verhogen het HDL-cholesterol en verlagen het LDL-cholesterol en zijn daarom zeer gewenst in de voeding.

Het is ook noodzakelijk om de gerechten met producten aan te vullen die rijk aan voedingsvezels zijn. De vezels binden cholesterol in de darmen en helpen bij de uitscheiding ervan.

Voedingsvezels vinden we vooral in groenten, fruit enproducten met volle granen.

Hoe kan men cholesterol snel verlagen?

De snelste en meest effectieve manier om het cholesterol te verlagen is medicatie, voorgeschreven door uw arts.

Dat is echter niet de enige optie – als de testresultaten slecht zijn of als we het gevoel hebben dat ons dieet tot nu toe bevorderlijk is geweest voor de ophoping van “slechte” cholesterol, kunnen we het niveau met succes verlagen door onze eetgewoonten te veranderen.

Als het ons om een ​​snelle verbetering gaat, kunnen producten die grote hoeveelheden verzadigde vetzuren en transvetten bevatten, het beste direct van het menu worden uitgesloten.

U kan ook de hoeveelheid zout beperken en gefrituurd voedsel vermijden.

Het dieet moet rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels, vitamines, vooral uit groep B, evenals magnesium en kalium zijn, die een positief effect op het hart hebben.

Om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, moet u ook met roken stoppen en alcohol uit uw dieet verwijderen.

Als u overgewicht of obesitas heeft, is afvallen erg belangrijk.

Regelmatige lichaamsbeweging is een geweldige manier om uw testresultaten te verbeteren. [3]

Slechts 30 minuten lichte aërobe oefening, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, 5 keer per week uitgevoerd, is voldoende om de LDL-waarden effectief te verlagen.

U kunt ook natuurlijke voedingssupplementen gebruiken om de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen en u te helpen gewicht te verliezen.

Wat eten om het cholesterol zonder medicijnen te verlagen?

Wat zouden we in het menu opnemen om een ​​hoog cholesterolgehalte zonder medicijnen te verlagen ?

 • groenten
 • fruit
 • mager vlees
 • vette zeevis
 • olijfolie
 • plantaardige olien
 • noten
 • zaden
 • magere zuivel
 • volkorenbrood
 • bruine rijst
 • volkoren pasta
 • grutten

Ook de wijze van bereiden en samenstellen van maaltijden is van belang.

Verse groenten, die rijk aan vezels en vitamines zijn, moeten ook aan elk gerecht worden toegevoegd.

Het is het beste om frituren te beperken – een veel gezondere optie is stomen of koken in water en bakken.

Als tussendoortje gedurende de dag is het de moeite waard om vers fruit en zaden en noten in kleine hoeveelheden te gebruiken.

Een ander alternatief kan geschikte suppletie zijn, die helpt om het cholesterol te verlagen. Volgens experts is het product Lipid Control Plus zeer effectief. Het regelmatige gebruik ervan helpt een hoog cholesterolgehalte te verlagen.

Wat mag u bij een hoog cholesterol niet eten ?

Mensen die met een verhoogd cholesterol worstelen moeten verschillende producten uit hun dieet verwijderen die een zeer nadelig effect op de gezondheid hebben.

Deze omvatten ingrediënten die rijk aan verzadigde vetzuren en transvetten zijn, namelijk:

 • vet vlees
 • orgaanvlees
 • worstjes
 • vetrijke zuivelproducten
 • reuzel
 • palmolie
 • chocoladeproducten
 • taarten en koekjes
 • snoep repen
 • margarine

Bij een hoog cholesterolgehalte is het het beste om de hoeveelheid gegeten eieren tot 2-3 per week te beperken.

Dieet, om cholesterol te verlagen – samenvatting

Een hoog cholesterolgehalte is een ernstig probleem dat tot veel ernstige ziekten en zelfs de dood kan leiden.

De beste manier om dit te bestrijden is door uw dieet in een gezonder dieet te veranderen , rijk aan onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen.

Het is ook de moeite waard om regelmatig te bewegen en alcohol en sigaretten uit uw leven uit te bannen.


Bronnenlijst

 • Sozen, E., & Ozer, N. K. (2017). Impact of high cholesterol and endoplasmic reticulum stress on metabolic diseases: An updated mini-review. Redox biology, 12, 456–461. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28319895/
 • Mertens, A., & Holvoet, P. (2001). Oxidized LDL and HDL: antagonists in atherothrombosis. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 15(12), 2073–2084. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11641234/
 • He, S., Ryan, K. A., Streeten, E. A., McArdle, P. F., Daue, M., Trubiano, D., Rohrer, Y., Donnelly, P., Drolet, M., Newcomer, S., Shaub, S., Weitzel, N., Shuldiner, A. R., Pollin, T. I., & Mitchell, B. D. (2020). Prevalence, control, and treatment of diabetes, hypertension, and high cholesterol in the Amish. BMJ open diabetes research & care, 8(1), e000912. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32843497/

Vergelijkbare berichten