Zwartboek Downsyndroom

12717325_1760833990813808_2731652338151041617_n

Hier is ‘ie dan eindelijk! De electronische versie van het Zwartboek Downsyndroom met ontroerende, kwetsende, maar ook grappige ervaringen in het leven (van ouders) van mensen met downsyndroom, plus stuitende opmerkingen en stigmatiserende berichten uit de media.

Het effect van onwetendheid, onbegrip en voortdurende stigma’s is de grootste beperking voor ieder mens. Het boek is inmiddels aangeboden aan politiek Den Haag en mag nu door iedereen worden ingezien. Met de conclusie: het is tijd voor herbezinning!

Downsyndroom is geen ernstig leed en de overheid zou geen discriminerende rol mogen spelen om downsyndroom als risico te blijven betitelen. Iedereen die bijgedragen heeft aan het delen van ervaringen en de totstandkoming van dit boek, heel veel dank!

2 gedachtes over “Zwartboek Downsyndroom

 1. Ieder mens heeft het recht om te zijn wie hij/zij is. We mogen stoppen met het denken in “beperkingen” en juist kijken naar de mogelijkheden van ieder uniek, mooi mens. De ander omarmen in zijn licht, in wie hij of zij is. Mensen met Down zijn prachtige, gevoelsrijke mensen en daarmee een zegening voor onze maatschappij!

  Like

 2. Hallo Renate,
  Ik heb net vandaag gebeld met het College Van De Rechten Van De Mens na het lezen van het Zwartboek (wat een mooi boek is dat!) . Mijn vraag aan jou is om ook anderen deze angst van stigmatisering te laten doorgeven aan het college? Ook ik ben bang voor een geleidelijke groei van het stigmatiseren door marginaliseren van signalen van discriminatie van moeders, ouders en kinderen met downsyndroom. Ik schrok van de reactie van de voorstanders van de uitbreiding van de NIPT voor alle vrouwen. Uit ervaring weet ik dat door groter aanbod er steeds vaker normaal gevonden wordt dat ongeboren kinderen met downsyndroom ”opgespoord” moeten (kunnen) worden. Zoiets gaat echt heel geleidelijk maar zeker in het geval dat de NIPT in de basisverzekering opgenomen wordt. Doe alles wat je kan.

  Met vriendelijke groet,

  Tim Huinink.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s