#StopSelectingDown

For English scroll to bottom

Prenataal onderzoek is gebaseerd op de achterhaalde aanname dat Downsyndroom ‘lijden’  betekent. Anno 2015 is bekend dat Downsyndroom verenigbaar is met een lang en kwalitatief goed leven.  Wetenschappeljk onderzoek laat zien dat mensen met Downsyndroom en hun families het leven bovengemiddeld waarderen.

Dat betekent dat prenataal onderzoek om selectie te bevorderen geen gezondheidswinst geeft of ‘lijden’ voorkomt. Het versterkt juist dit stigma en vergroot zo de druk op vrouwen om haar zwangerschap te laten onderzoeken en/of af te breken.

Het gaat om ego’s en economie: Als mensen met Downsyndroom geld in het laatje zouden brengen zouden we dit debat niet hoeven voeren. Dan beschermden overheden juist het leven met Downsyndroom en waren zij geinteresseerd in meer mensen met Downsyndroom in plaats van minder.

Maar, zoals het is, verkoopt de farmaceutische industrie zijn genetische testen terwijl zij de toekomstige markt voor persoonlijke medicatie ontginnen, ten koste van Downsyndroom. Jammer. En terwijl wij, de mensen, vechten over ethiek en ‘keuze’, vullen de grote jongens hun zakken.

We willen allemaal een betere wereld. Die beginnen we niet door systematisch verschillende mensen uit onze samenleving te laten verdwijnen. Lees meer hierover in onze appeal aan de Verenigde Naties.

English

Prenatal screening is based on the outdated view that Down syndrome causes suffering. Anno 2015 it is a well-known fact that Down syndrome is compatible with a long and qualitative good life. Research has shown that people with Down syndrome and their families have an above appreciation for life.

That means that prenatal testing to enable selection for Down syndrome is not about health benefits or alleviating human suffering. Reinforcing stigma about Down syndrome by offering routine screening does not increase a woman’s freedom either but increases societal pressure.

It is about ego’s and economics. If people with DS would bring in money, we would not be having a debate about prenatal screening and selection. Governments would be protecting the lives of unborn children with Down syndrome and interested in creating more Down syndrome rather than less.

But as it is, pharmaceutical industry is selling their tests while opening up a very profitable future market for genetic personalized medicine at the cost of eliminating Down syndrome. Too bad. And while we, the people are fighting over ‘choice’ and ethics, the big boys are filling their pockets.

We all want a better world. Selecting groups from our societies for being different, is not the way. Read more about our appeal to the UN to stop selecting Down.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s