DOWNSYNDROOM VERVUILT NEDERLANDS STRAATBEELD

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de opschoning.

april-en-hazel-healthHans Galjaard is een emeritus hoogleraar humane genetica die ook wel de ‘vader van de prenatale diagnostiek’ wordt genoemd. Bij het grote publiek geniet hij vooral bekendheid door zijn geregelde tv-optredens. In een recent radio-interview over de Nipt zegt hij dat ‘Downsyndroom uit het straatbeeld moet verdwijnen’.

Mensen met Downsyndroom schaden het imago van de Nederlander. Zo lachen ze bijvoorbeeld vaak al bij het eerste oogcontact en groeten ze volkomen onbekenden zonder enige aanleiding. Daarnaast zijn ze veel te onbevooroordeeld en gul met knuffels. De opgelaten Hollander voelt zich erg ongemakkelijk bij het vertoon van zoveel genegenheid. Onbezorgd plezier mag niet de overhand krijgen in dit land.

Helaas, om alle mensen met Downsyndroom te laten verdwijnen, net zoals gebeurt in Denemarken, is wetenschappelijke onderbouwing nodig.  De Wet Bevolkingsonderzoek (WBO), schrijft voor dat prenataal onderzoek dat eigenlijk geen enkel voordeel oplevert voor de Volksgezondheid op zijn minst “leed moet voorkomen”.

Het keiharde bewijs dat Downsyndroom leed veroorzaakt is er nu. Dr. Brian Skotko, co-directeur van het Downsyndroom programma bij Massachusets General Hospital in Boston toonde na onderzoek op een groep mensen met Down aan dat:

 • 99% van mensen met Downsyndroom gelukkig is met hun leven
 • 97% blij is met wie ze zijn
 • 99% ouders houden van hun kind
 • 97% broers en zussen houden van hun broer of zus.
Dat mag natuurlijk niet in een land dat te boek staat als nuchter, zuinig en kil. De overheid reageerde onmiddelijk op dit nieuws uit Amerika en gaf een speciale vergunning af onder de WBO (Wet Bevolkings Onderzoek) om een pilot te starten voor een nieuwe bloedtest NIPT (niet-invasieve prenatale test) om systematisch Downsyndroom op te sporen in zwangere vrouwen. De studie die de effectiviteit van de Nipt moet onderzoeken is TRIDENT (TReiter Iedere Downfoetus EN Termineer) gedoopt.

Galjaard wist opgewekt te melden dat na acceptatie van de Nipt, de test zal worden opgeeist. Volgens hem zullen ongeveer drie procent vrouwen, ondanks de levenslange dreiging van knuffels en onbezorgde vrolijkheid, toch besluiten de zwangerschap voort te zetten. Een enkeling met Downsyndroom zal daarom nog even in het straatbeeld te zien blijven. Mocht u iemand op straat tegenkomen met Downsyndroom dan luidt het volgende advies: maak geen oogcontact, kijk weg en blijf vooral zwijgen. In ieder geval tot de bloedtest en bijbehorende ‘vrije keuze’, verplicht worden gesteld onder de wet!

Auteur: Renate Lindeman, hooglerares en ervaringsdeskundige Downsyndroom die tot de minderheidsgroep vrijheidslievende dwarsliggers behoort.

Een gedachte over “DOWNSYNDROOM VERVUILT NEDERLANDS STRAATBEELD

 1. Afschuwelijk!!! Het lijkt wel tweede wereldoorlog regime!!!!!
  Ik moet er eigenlijk om huilen!
  Galjaard, je bent God niet!!! Ik ben super verontwaardigd. Gaan ze ook iets doen aan ‘ reiniging van ras mensen?’ Straks alleen blond haar en blauwe oven en een kille blik met schudhandje ? Ipv multi cultureel straat beeld met alle emotionele uitingen die bij die culturen horen?
  Marian Weststrate
  Geregistreerd Verpleegkundige in Nederland en Nieuw Zeeland
  Yep, knuffel lover

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s