Mag het een chromosoompje méér zijn?

Eenvandaag

Ik ben niet bang dat Down verdwijnt want er zullen altijd mensen blijven die onvoorwaardelijk van hun ongeboren kind houden of om andere redenen niet tot prenatale selectie overgaan. Ik ben bang dat een overheid die routinematig prenatale selectie voor Downsyndroom onder Volksgezondheid aanbiedt, negatieve vooroordelen versterkt en daarmee discriminatie en ongelijkheid (minder kansen en inclusie) voor mensen met Down.

De positie van gehandicapten is al slecht; zo heeft Nederland het Internationale verdrag vd rechten voor gehandicapten nog steeds niet geratificeerd. NL loopt wel voorop met routine invoering Nipt om prenatale selectie mogelijk te maken. Dit zegt meer over het politieke beleid (dat economische belangen zwaarder wegen dan waarborgen van mensenrechten ) dan over ‘individuele keuzes’. Met Down valt goed te leven. Er zou gesproken moeten worden over afschaffen van Down-screening in zijn totaliteit. Ik vind dat genetische technologie (Nipt) niet gebruikt mag worden om mensen weg te selecteren.

Vergeet natuurlijk ook niet de petitie #andersnietminder te tekenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s