Petitie #Andersnietminder

Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder, net als iedereen!

Hazelandersnietminder

Minister Schippers neemt binnenkort een besluit of de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) aan alle zwangere vrouwen aangeboden wordt. Met deze test wordt vooral het Downsyndroom opgespoord. Diagnose leidt in meer dan 90 procent van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. Een besluit tot invoering van de NIPT is een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen. Waarom?

Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder.

Steun de actie #Andersnietminder, onderteken de petitie en laat de minister en Tweede Kamer weten dat kinderen met Down ‘gewoon’ moeten blijven in Nederland!

3 gedachtes over “Petitie #Andersnietminder

  1. Ook ik heb net een zoveelste verdedigende en ontkennende actie gehoord van iemand van mijn politieke partij. Maar mij houden ze niet voor de gek de overheid is bewezen sturend bezig bij het propageren van en informeren over de downscreening, op deze manier ontstaat er geen echt beeld van de vraag van de vrouw om de screening naar down. De werkelijke vraag naar deze vorm van screening loopt (gelukkig) al jaren slecht en heeft te weinig uptake om kostendekkend te zijn. Daarom is er recentelijk opnieuw onderzoek om nu iedereen (ook de vrouwen die niet onder de risicogroep vallen) een mogelijkheid te ”geven” om de NIPT test te mogen doen (hoogstwaarschijnlijk om deze vorm van screening kostendekkend te krijgen) dit stuit mij behoorlijk tegen de borst. Als het de vrouw moet zijn die de keuze maakt dan MOET de overheid en de politiek eindelijk eens stoppen met dit ontkennende marginaliserende stigmatiserende en discriminerende gedrag.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s