Downsyndroom moet vóór in de bus

busDe laatste dagen heb ik eindeloze discussies gevoerd met andere voorvechters van rechten van mensen met Down. Terwijl we allemaal het beste willen voor mensen met Down zijn er nogal wat verschillende meningen en aanpakken.

Persoonlijk houd ik me niet bezig met beeldvorming want er zijn al genoeg clubs die dit veel beter doen dan ik ooit zou kunnen. Ook inclusie of onderwijs geef ik graag over aan anderen die daar veel bedrevener in zijn. Ik kom op voor het onbevooroordeelde bestaansrecht van mensen met Downsyndroom. Begonnen in Canada heb ik de afgelopen 10 jaar gesprekken gevoerd met politici, feministen, filosofen en andere wetenschappers, artikelen geschreven, gepubliceerd in een medisch journaal en debatten georganiseerd. Ik pleit ervoor dat, bij gewenste zwangerschappen, routine screening naar Downsyndroom niet naar prenatale selectie zou mogen leiden volgens de wet*). Ik vecht ervoor dat de overheid zich terugtrekt uit ‘de business van’ prenatale screening en selectie voor Downsyndroom.

Dit is voor sommigen een te radicaal standpunt. Ze zeggen ‘screening naar Downsyndroom bestaat al sinds de jaren ‘60′, of ‘er is geen draagvlak voor’. Maar vrouwen hebben ook heel lang geen stemrecht gehad. En denk je dat er ‘draagvlak’ was om kleurlingen in Zuid Afrika vóór in de bus te laten zitten ten tijde van de apartheid? Nee. Het is veranderd omdat enkelen begrepen dat dit een schending van mensenrechten was.

Prenatale selectie om reden van Downsyndroom stuurt het signaal dat Downsyndroom niet gelijkwaardig is. Dat is stigmatiserend voor mensen met Down en verhoogt de sociale druk op vrouwen. Dat is een schending van mensenrechten. Sinds de tweede wereldoorlog zijn er meerdere mensenrechten verdragen opgesteld door de Verenigde Naties. Dit om excessen (zoals massa eliminatie en discriminatie) te voorkomen. Ze gaan allemaal uit van hetzelfde principe ‘ongeacht kleur, ras, geloof, afkomst…ja, en ook beperking! Een beperking mag, volgens de verdagen, geen belemmering vormen in toegang tot onderwijs of huisvesting of deelname in samenleving. En terwijl deze mensenrechten pas ingaan ná de geboorte gaat men inzien dat handelingen tijdens de zwangerschap invloed hebben op het leven daarna. Zo hebben de Verenigde Naties erkend dat sekse-selectie in India de maatschappelijke positie van vrouwen ondermijnt. Ze noemen het zelfs ‘een ramp’.

Als ieder mens ‘inherente waardigheid en onvervreemdbare rechten’ bezit, en dit recht door Nederland wordt erkend en geratificeerd, waarom wordt dan prenatale screening en selectie voor Downsyndroom binnen Volksgezondheid aangeboden? Als er nog geen ‘draagvlak’ in Nederland is om mensen met Downsyndroom het recht op een onbevooroordeelde toekomst te geven, dan komt dat omdat ‘men’ nog niet ruimdenkend genoeg is om dit recht te erkennen.

*) In de VS is er sinds kort één staat die bij wet prenatale selectie bij gewenste zwangerschappen op zowel sekse als beperking niet toestaat

Een gedachte over “Downsyndroom moet vóór in de bus

  1. Just home again with a fortuitous* streaming cold and a light heart – the event went well, the kids were great and I didn't knock over my water glass once! Many thanks for your kind comments from Slightly and her wroutr.(*firtuieots in that it didn't start until I GOT home!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s