Vandaag in NRC ‘Downscreening is eugenetisch examen voor ongeboren kind’

Het syndroom van Down is geen ernstige aandoening, maar een acceptabele genetische variatie. De overheid moet prenatale screening en abortus daarom niet promoten. Dat selecteert een groep mensen uit, meent Renate Lindeman (moeder van twee kinderen met downsyndroom).

Er is een eugenetische beweging van filosofen, medici en andere wetenschappers die het downsyndroom ‘niet als levenswaardig’ beschouwt. Zij pleiten voor een grotere toegankelijkheid van genetisch onderzoek en selectieve abortus onder het mom van vrouwenrechten.

NIPTMarcel Zuijderland is zo’n filosoof. Op 13 september 2014 schreef hij in NRC dat het „moreel goed te verdedigen is een leven met Down niet te laten beginnen”. Daarmee schrijf je niet een hele groep af, meende hij. „Maar kies je voor een betere start in het leven van een kind.” De bioloog Richard Dawkins gaat nog een stap verder met zijn bewering dat vrouwen moreel verplicht zijn een kind met het downsyndroom te aborteren. Wat mij tegen de borst stuit is de lichtzinnigheid waarmee beide heren spreken over selectieve abortus. Behalve minachting voor mensen die leven met het downsyndroom, negeren ze onderzoek waaruit blijkt dat het afbreken van een gewenste zwangerschap tot psychische schade kan leiden.

Besef dat downsyndroom geen ernstige aandoening is. Volgens de medische definities zijn de kenmerken ervan niet ernstig: denk aan IQ, de levensverwachting en de levensbeperkende omstandigheden. Bovendien ervaren mensen met downsyndroom hun leven als bovengemiddeld positief. De overheidsgecoördineerde screening heeft zo bezien weinig met volksgezondheid te maken. Downsyndroom is een genetische variatie die bij 1 op 700 zwangerschappen voorkomt. Gebeurt zomaar. Ik heb me er niet voor opgegeven en toch heb ik twee prachtige kinderen met het downsyndroom. Het idee dat het aborteren van mijn kinderen met downsyndroom ‘een betere start in het leven’ had betekend, vind ik verwerpelijk.

Genetisch onderzoek is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie. In Denemarken, het eerste Europese land waar de overheid met publiek geld screening invoerde, is het downsyndroom nagenoeg geëlimineerd. Farmareuzen die prenatale testen ontwikkelen, vallen over elkaar heen om de Europese en Aziatische markten te veroveren. In China, waar de éénkindpolitiek gedwongen abortussen in de hand werkt, leidt prenataal genetisch onderzoek niet tot grotere reproductieve vrijheid. In Europa zal dat niet anders zijn.

De Duitse radicaal-feministische groep Rote Zora verzette zich in de jaren negentig tegen het uitselecteren van ongewenst nageslacht. Ze waren van mening dat onder het mom van meer keuzemogelijkheden, voortplantingstechnieken werden gepromoot die gehandicapte foetussen wegmaken. Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen is belangrijk, maar wat houdt een ‘vrije’ keuze in wanneer een samenleving gehandicapten ongewenst acht? Maatschappelijke verhoudingen zijn van grote invloed op de individuele beslissingen van vrouwen rond zwangerschapsonderbreking.

Vrouwen moeten vechten tegen de ideologie dat het krijgen van een zorgintensief kind een individuele ‘keuze’ is. We moeten ons verzetten tegen een door medici, politici en industrie gekweekte angst voor kinderen met een beperking. Downsyndroom is geen ‘enge’ ziekte. Het echte gevaar schuilt in de stemmen die beweren dat onze kinderen moeten slagen voor een test alvorens het ‘leven te laten beginnen’. Het schuilt in een maatschappij en overheid die steeds minder ‘zorgt’ en steeds meer zeggenschap opeist in onze baarmoeders.

Daar protesteer ik tegen. Ik ben geen broedmachine voor ‘perfect’ nageslacht. Ik heb het recht om een kind op de wereld te zetten dat ‘anders’ is. Een kind dat misschien niet tot economische prestaties in staat is. Ik heb het recht om mijn kinderen onbevooroordeeld lief te hebben. Dát is mijn vrouwenrecht.

Renate Lindeman is woordvoerder van belangenorganisatie Downpride en moeder van drie kinderen, waarvan twee met downsyndroom.

PS. Het artikel is vandaag te lezen op NRC webpagina. Als het onderwerp u aan u hart gaat en u denkt een goede bijdrage te kunnen/willen leveren aan dit onderwerp nodig ik graag uit voor het achterlaten van een reactie.

Een gedachte over “Vandaag in NRC ‘Downscreening is eugenetisch examen voor ongeboren kind’

  1. Dat is zo we kunnen allemaal zonder een uitzondering veel leren met kinderen met het downsyndroom het zijn kinderen zo puur
    Laat ons gaan voor een wereld waar iedereen mag zijn
    Waar iedereen welkom is

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s