Proost: op een gezondheidszorg met een gezonde visie!

In mijn vorige post een rekensommetje naar aanleiding van het voornemen van onze Zuiderburen om iedere zwangere vrouw de NIPT aan te bieden voor screening naar Down. In ons eigen land zal minister Schippers naar verwachting deze zomer een definitieve beslissing nemen over de NIPT. Invoering kan mogelijk een jaarlijkse kostenpost betekenen van 93 miljoen voor de gezondheidszorg (170.000 geboortes x 550 Euro per NIPT).

Downsyndroom is een natuurlijke variatie die in ongeveer één per 700 zwangerschappen voorkomt. Per jaar worden in Nederland zo’n 300 kinderen geboren met Downsyndroom. Tegenwoordig leiden mensen met Down een rijk en zinvol leven en zijn ze (volgens buitenlands en onderzoek van TNO) bovengemiddeld tevreden met hun eigen leven.wijn

Ter vergelijking worden er in Nederland gemiddeld 500 kinderen met FAS (foetale alcohol syndroom) geboren . Deze kinderen hebben een verstandelijke beperking, neurologische aandoeningen of kunnen impulsief reageren. Toch drinkt (schrik niet) tot een derde van zwangere vrouwen in Nederland!

Misschien kan die 93 miljoen Euro beter besteed worden aan voorlichting aan zwangere vrouwen over een gezonde leefstijl om dit getal fors naar beneden te krijgen. Dit zou tevens een mooi voorbeeld vormen van niet-invasieve prenatale zorg waar iedereen baat bij heeft (en die niet naar stigmatisering en invasieve keuzes als zwangerschapsafbreking leidt). Een Nederlandse gezondheidszorg met een gezonde visie: daar proost ik op!  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s