Wanneer de ‘waarde’ van mensen bepaald wordt door vooroordelen van een samenleving.

andersnietminderIn de Belgische krant De Standaard verscheen deze week een reeks artikelen over de invoering van de NIPT en het creëren van een ‘perfecte’ samenleving. De Vlaamse minister van Volksgezondheid overweegt om de test te laten vergoeden door ziektekosten verzekeraars. De test wordt daarbij voor iedereen toegankelijk.

De test kost gemiddeld 550 Euro. In Vlaanderen worden per jaar 65.000 kinderen geboren. Downsyndroom komt gemiddeld voor bij 1 op de 700 zwangerschappen. Dit houdt ongeveer in dat er jaarlijks gemiddeld 93 zwangerschappen met Downsyndroom zijn.

65.000 x EUR 550 = EUR 35.750.000 per jaar (bijna 36 miljoen)

Kosten: EUR 35.750.000 / 93 = EUR 384.409,00 per ‘opgespoord’ kind met Downsyndroom

Dit is het de Vlaamse overheid waard om alle ouders de mogelijkheid te geven om een foetus met het syndroom van Down te laten aborteren.

Volgens gebruikelijke medische definities valt Downsyndroom niet te categoriseren als ‘ernstige aandoening’. (Een uitgebreide onderbouwing is te lezen op deze website onder ‘bezwaarschrift NIPT’.)

Omdat prenatale diagnose van Downsyndroom vooralsnog niet naar behandelingsopties leidt maar slecht de optie van abortus biedt, leidt screening niet tot gezondheidsverbetering en past dus niet in de missie van Gezondheidszorg. Ook vind ik nergens in de discussie terug dat mensen met Downsyndroom bovengemiddeld tevreden zijn over hun eigen leven en uiterlijk.

Routine prenatale screening om abortus mogelijk te maken is dus eigenlijk gebaseerd op vooroordelen van de samenleving tegen Downsyndroom (zoals vroeger ook homosexualiteit, een donkere huidskleur en geslacht onder deze noemer zouden passen). Mag de waarde van mensen afhankelijk zijn van vooroordelen van een samenleving of druist dit tegen de universele verklaring van de Rechten van de Mens in zoals door de Verenigde Naties zijn opgesteld en ondertekend? Mogen publieke gelden besteedt worden aan een programma dat leidt tot massa eliminatie van een door de overheid geselecteerde groep? Geld dat besteed zou kunnen worden aan het verbeteren van sociale inclusie en steun voor mensen met beperkingen in de samenleving en de noodzaak voor prenatale screening verminderen.

De vraag is welke samenleving willen wij zijn: een samenleving die mensen uitsluit en zelfs weg selecteert op basis van verschillen (genetisch, geslacht, geloof, cultuur) of een samenleving die inclusie promoot en verschillen accepteert en respecteert?

Waar blijven de mensenrechten juristen die het onrecht herkennen en bereid zijn zich hiervoor in te zetten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s