Opinie: De ideologie dat een gezonde samenleving te verkrijgen is door genetische screening en selectieve abortus te bevorderen, zou ik zelfs ‘een psychologische ziekte durven noemen waar het hele land aan lijdt’.down

 
Kritiek op het huidige prenatale screening en selectie beleid heeft niets te maken met de keuzevrijheid van een vrouw om wel of niet zwanger te zijn. Prenatale selectie gaat erom dat een vrouw wèl zwanger wil zijn, maar niet als dat kind Downsyndroom heeft.
Als de VN erkent dat sekse-selectie de positie van vrouwen schendt, dan is dat ook van toepassing op (overheid gestuurde) selectie op Downsyndroom. Daarmee wordt prenatale selectie een discussie over mensenrechten (vrijheid en gelijkwaardigheid) van zowel mensen met Downsyndroom of een andere beperking als vrouwen.
Het is een discussie die publiekelijk en openlijk gevoerd moet worden. Ingrijpende besluiten mogen niet genomen worden door een handjevol ‘experts’ achter gesloten deuren maar moeten democratisch tot stand komen.
Na het lezen van de reacties op de Volkskrant website ben ik overtuigd van de noodzaak van een serieus, menselijk en maatschappij breed debat over genetische screening en selectie en de gevolgen voor de samenleving.

Prenatale genetische screening en selectie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s