Wie het nieuws heeft gevolgd de laatste dagen over de Nipt zal hebben gemerkt dat er maar één kant van het verhaal wordt belicht. Als de overheid een test aanbiedt die aanstaande ouders gerust moet stellen over de ‘gezondheid’ van hun baby, dan zijn er altijd koppels die hier gebruik van maken. De één zal kiezen voor abortus bij het geringste signaal van ‘ongemak’ terwijl de ander nooit zal kiezen voor abortus van de zwangerschap. De waarheid is dat veruit de meeste vrouwen, net als ik, ergens tussen deze twee uitersten zweven.

Als we ons voorhouden een tolerante samenleving te zijn die mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan, dan mag de belangrijke discussie over invoering van de Nipt niet polariseren. Met de zwarte-piet-discussie nog vers in het geheugen moet de politiek en de media alle partijen aan het woord laten en diepgaande ethische vragen durven te stellen. Vragen zoals: wie stelt de criteria voor het screenings aanbod, en wat zijn deze eigenlijk: levensduur, IQ, nut of beter gezegd kosten voor de samenleving? Vragen die in meerdere blog-posts worden gesteld.

Tot op heden gebeurt dit niet en lijken zowel politiek als media de verregaande gevolgen van de Nipt voor de samenleving te missen.

DAAROM zijn wij een beetje down. Als u zich ook een beetje down voelt, laten we dan een storm creëren #ikbeneenbeetjedown. Misschien kunnen we samen de politiek of media wakker schudden.

DSC_0492

Neem gerust contact op voor een ander perspectief: downpride@mail.com

#ikbeneenbeetjedown is gestart door ouders van kinderen met Down die bezorgd zijn over hoe de Nederlandse samenleving er uit gaat zien en hoe de wet en mensenrechten worden toegepast.

Breng ons een bezoek (koffie staat klaar) en denk en praat mee op facebook

#ikbeneenbeetjedown

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s