Hoe past routinescreening in missie volksgezondheid?

 

Hoogedelgestrenge mevrouw Schippers,

De missie van Volksgezondheid is “mensen tot gezond gedrag stimuleren: meer bewegen, niet roken, matig alcoholgebruik, veilig vrijen en gezond eten. Mensen die problemen hebben met hun gezondheid moeten tijdig een beroep kunnen doen op de huisarts, het ziekenhuis of andere vormen van gezondheidszorg. Zij zijn daarvoor verzekerd en hebben dus recht op zorg. Samen met ziektekostenverzekeraars, aanbieders van zorg en patiëntenorganisaties zorgt het ministerie van VWS dat er genoeg voorzieningen zijn en dat mensen voldoende keuzemogelijkheid hebben.”

Minister Schippers, legt u mij, moeder van twee kinderen met Downsyndroom, alstublieft uit hoe routinematige screening op Downsyndroom in de missie van VWS past. Een syndroom waarbij een redelijke duur (>55 jaar) en goede kwaliteit van leven mogelijk is volgens hen die met Downsyndroom leven en hun ouders, broers en zussen, (volgens meerdere nationale en internationale onderzoeken).

U zegt ‘iedereen is welkom en de keuze is vrij’.

Als de ‘keuze vrij is’ waarom stelt de overheid (en niet de vrouw) de criteria voor het screeningsaanbod. En welke zijn deze eigenlijk: levensverwachting, IQ, levensgeluk? Berust screening misschien toch minder op feiten maar vooral op vooroordelen?

En als iedereen welkom is, waarom investeert de NL overheid dan wel in screening maar niet in inclusie. Legt u mij dan alstublieft ook uit waarom mijn kinderen niet naar inclusief onderwijs mogen.

Waarom blijft u doen alsof een routine test op Downsyndroom geen signaal naar de samenleving stuurt? Routinematig screening aanbieden met als handelingsoptie abortus stuurt het signaal dat Downsyndroom de ‘verkeerde uitslag’ betekent. Als dit niet zo was waarom keuren we routine testen en selectieve abortus op bv. ‘geslacht’ dan wel af? Een vrouw is toch ‘vrij om te kiezen’?

“Nederland gezond en wel. Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorg voor ouderen en jongeren en voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap.”

Mijn kinderen worden nu al buiten de samenleving gezet. Hoe gaat de NIPT hierin verbetering brengen? U heeft een verantwoording voor volksgezondheid en welzijn, niet voor de genetische samenstelling van de Nederlandse burgers.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s