Wie het onderwijs past, die trekke hem aan

Mijn dochters April (10 jaar) en Hazel (9 jaar) hebben Downsyndroom. Ze zijn geboren in Canada en volgden daar het regulier onderwijs met extra ondersteuning. Het systeem daar was dat bij aanvang 1 op 1 begeleiding wordt gegeven die vervolgens wordt afgebouwd afhankelijk van de ontwikkeling van het kind.

Na terugkeer in Nederland gaan April en Hazel naar speciaal onderwijs (ZMLK). Na enige maanden moet April weg en zij wordt ontheven uit de leerplicht (levenslang). Zij was toen 6 jaar. Ik ben op zoek gegaan naar regulier onderwijs, aanvankelijk voor beide meisjes, later alleen voor Hazel.

Fast forward…..alle scholen in omgeving Heiloo geprobeerd, geleurd als een encyclopedie verkoper, maar de directeuren hielden hun schooldeuren stijf gesloten na het horen van ‘ze heeft ook Downsyndroom’. April ben ik thuis gaan onderwijzen (ik ben geen leerkracht maar je moet het beste van de situatie maken). Voor de leek: ontheffing uit de leerplicht betekent dat men heeft besloten dat je ‘niet-leerbaar’ bent. Daar was ik het uiteraard niet mee eens.

Voor de achtergrond: Hazel kan lezen, schrijven, optellen en is behoorlijk pienter. April heeft wat meer ondersteuning nodig maar wil graag leren.

Passend onderwijs kwam. Dit is mijn kans. Stichting Perspectief die zich inzet voor inclusief onderwijs geraadpleegd. In april 2014 weer aangeklopt bij de school waar April en Hazel’s jongere broertje Olav naar toe gaat. Mijn eerste 3 emails werden gewoon genegeerd door de school. Maar na de leerplichtambtenaar te hebben ingeschakeld reageerde de school. Ze wilden graag een gesprek met ons (de ouders). Het was inmiddels juni toen een gesprek (eerste en enige) volgde. Wij wilden een ‘leerplek’ voor onze dochter Hazel. We legden uit waarom -ze hoort er toch gewoon bij- en vroegen om een proefdag zodat zij Hazel wat beter konden leren kennen. We vertelden dat Hazel in aanmerking kwam voor extra ondersteuning in de klas en gaven informatie door over stichting Perspectief.

En toen….niets. Ik schreef een brief. Er volgde geen proefdag of een tweede gesprek met Hazel erbij.

7 Maanden later is hier dan eindelijk het antwoord (namen heb ik weggehaald):

Beste ouders van Hazel,

Donderdag 2 oktober hebben wij, ‘P’, ‘N’, ‘M’ plus ‘E’ van het samenwerkingsverband, een bezoek gebracht aan De ‘A’ in Alkmaar. We hebben Hazel geobserveerd in de groep en daarna een gesprek gehad met de leerkracht en ‘W’.
Afgelopen woensdag 29 oktober hebben wij met het team alle informatie die we hadden verzameld besproken.
Hier komt het volgende uit naar voren:
Een volledige plaatsing bij ons op school gaat niet lukken. Wel staan wij open om haar op te vangen voor 2 dagdelen. Mits er iemand als begeleider mee kan komen. (Wat is er eventueel nog mogelijk met PGB gelden?)
De insteek is dan om op sociaal emotioneel gebied haar meer aan te bieden. Dit kunnen 2 middagen zijn om het contact met kinderen hier op school d.m.v. spel te vergroten. Op leergebied zien wij nu geen mogelijkheid om haar mee te kunnen nemen in groep 3/4. Graag zouden we met jullie hierover nog in gesprek gaan in de week van
24 november of later. Willen jullie al aangeven wanneer jullie kunnen komen voor een gesprek?
 
Vriendelijke groeten,
M’
Directeur JvR school

Wij proberen onze kinderen zo goed mogelijk te laten integreren en klaar te stomen voor de toekomst. Dit wordt ons onmogelijk gemaakt. April mag niet meedoen in de samenleving. Hazel’s hoogst haalbare uitstroom van ZMLK is sociale werkplaats (we weten allemaal hoe die varen onder de bezuinigingen). Olav krijgt de boodschap mee dat zijn zusjes niet mee mogen doen. Is dit de participatie maatschappij waar de politiek zijn mond van vol heeft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s