Het einde van Downsyndroom?

Er zijn nog steeds veel vrouwen die geen combinatietest willen (laatste onderzoek stamt uit 2007), maar stapje voor stapje wordt routine onderzoek naar Down uitgebreid. Sociale acceptatie van prenataal onderzoek naar Down en selectieve abortus groeit, en de druk op vrouwen vergroot.

  • Downsyndroom is een ‘afwijking’ op de norm waar mensen zelf niet onder lijken te lijden. Er bestaan veel mensen die een ‘afwijking’ zijn van de norm. Is het een taak van de overheid om routine screening en selectieve abortus aan te bieden voor een groep mensen die niet ‘lijdt’ of is het eugenetica? Een samenleving/overheid zou moeten vechten voor acceptatie, bescherming en gelijke kansen.
  • Zijn er wetten in plaats die de rechten van mensen met Down en vrouwen beschermen nu prenataal onderzoek wordt uitgebreid?
  • Wordt het effect van de uitbreiding op de voet gevolgd (resultaten gemeten en openbaar gemaakt) of ‘zien we wel wat de effecten zijn’ en moeten we jaren wachten op het volgende grote onderzoek.

‘Het voortbestaan van mensen met downsyndroom wordt ernstig bedreigd’

OPINIE – Renate Lindeman − 16/09/14, 06:00
© anp. Twee deelnemers juichen tijdens het voetbaltoernooi ‘Geef Down de toekomst’ dat in 2013 werd gehouden op het trainingscomplex van Ajax.

opinie Na Down-diagnose volgt bijna altijd abortus. Terwijl mensen met Down individuen zijn als alle anderen, schrijft Renate Lindeman. Ze is dan ook blij dat de zonnige kant van het syndroom door ‘Downtelevisie’ wordt belicht. ‘Helaas beschouwt de meerderheid van de Nederlanders het downsyndroom als een ‘fout’ die geëlimineerd moet worden.’

lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s